Takuueläke

Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomissa oli pieni juttu tulevasta takuueläkkeestä ja sen hakemisesta. Taisi taas olla, että ajatus hyvä, mutta toteutus ontuu ja pahasti.
Perusteluja takuueläkkeen erilliselle hakemiselle ei jutusta selvinnyt, miksi siis näin. Otetaanko mallia voimassa olevasta systeemistä, jossa kaikkeen on olemassa kaavake, mutta työvoimaa niiden käsittelyyn ei oikein tahdo riittää. Kyllä tämän päivän tietoteknisessä yhteiskunnassa pitää tieto löytyä niistä ihmisistä joiden eläkkeet jäävät alle kyseisen takuun, jolloin heille automaattisesti voidaan maksaa lisä. Jutussa oli yhtenä perusteluna hakemiselle, että eivät kaikki halua hyödyntää yhteiskunnan ”almuja”. Uskoisin kyllä, että nämä vähemmistöön kuuluvat ihmiset ovat niin valveutuneita, että osaavat kieltää maksun, kun taas monella ihmisellä sen hakeminen tuottaa varmasti ongelmia. Enemmän on ihmisiä joille hakuprosessi tuottaa ongelmia. Jos Hammaslääkäriliiton jäsenille valtuuston postiäänestys kaksine lipukkeineen on vaikeaa, niin ajatelkaa työkyvyttömiä ja vanhuksia, joilla ei ole korkeakoulututkintoa taustalla auttamassa. Entäpä maininta siitä, että samassa suhteessa kun eläke nousee, niin esim. asumistuki laskee. Kuulostaa rahankierrolta, mutta kauniilla otsikolla.
Kuinka saisimme koko lomakeviidakon yksinkertaisemmaksi, tarvitaanko tähänkin niitä tuhansia lakiehdotuksia, jotka ovat toinen toisensa kaltaisia ja ehkä jossain kohdin myös päällekkäisiä…

5 kommenttia artikkeliin “Takuueläke”
 1. avatar Jur.kand. sanoo:

  Kai luitte, että pelkkää kansaneläkettä tai/ynnä pientä työeläkettä saavien osalle 1.3.2011 tuleva takuueläke, korotusta yklsinäisille 100 euroa, aviopuolisoille 197 euroa, voidaan pelkkää kansaneläkettä saaville maksaa , kun he täyttävät hakulomakkeen, jolloin takuueläkeläisistä saadaan aikaan rekisteri. Koska osa pieneläkkeensaajista saa eläkettä myös ulkomailta (Ruotsista mm), vaaditaan tältä osin täydennystä p.o. lomakkeella. Kaikkien aikojen sosiaalisimman pääministerimme Matti Vanhasen läksiäistestamenttina jyräämä, SAK:n ja SDP:n vastustama takuueläke, antaa maaseudun ihmisille mahdollisuuden luopua luukuttamasta sossua, joka luukutus voi pitkät taksimatkat huomioon ottaen viedä jopa 15 % kuukausieläkkeestä. Helsingin Sanomat 2.10 selosti juurta jaksaen uuden eläkesysteemin. Saatte tiedon myös eduskunnan netistä tai pyytämällä p.o. lakiteksti asetuskokoelmasta. Vuosisadan hienoin sosiaalinen uudistus! SAK ja SDP olisivat panneet rahat ansioeläkkeisiin, siis myös minulle 76 000 euron virkavuosieläkettä ansaitsevalle.

 2. avatar Jur.kand. sanoo:

  Takuueläke P.S.

  Mm. demarit olivat sitä mieltä, että takuueläke johtaa osalla jopa eläkkeen alenemiseen. Näin härskiä on demarien vaalipropaganda. Asuntotuki on ehdollinen ja riippuvainen kulloisenkin vuokra-asunnon menoista. Asiantuntija todisti, että takuueläkkeen korotus 100 euroa/kk tai 197 euroa/kk, 1200 euroa/vuosi tai 2364 euroa vuosi, voi pahimmillaan viedä koko korotetusta eläkepotista korkeintaan 15 euroa/kk. Onneksi nyt elävä vanhussukupolvi on pääosin ostanut asuntonsa vuosikymmeniä sitten, saamatta koskaan asumistukea, ei 99-vuotiaaksi elänyt äitinikään, joka oli säästänyt pienen asuntonsa palkastaan. Jutta Urpilainen sekosi eduskunnan kyselytunnilla ihmetellen, mitä joku tekee 100 euron tai 197 euron korotuksella/vuosi. Ei viitsinyt sen verran lukea lakitekstiä, että olisi laskenut vuosikorotuksisksi nuo 1200 euroa tai 2364 euroa. Lehdistö piti Urpilaisen sekoilua asiassa skandaalina, itse arvioin hänen läpinäkyvän bodylanguagen/kehokielensä perusteella tarkoituksellisena harhaan johtamisena.

 3. Kiitos tästä lisäyksestä. Asia vaatii paljon selvennystä mediassa, koska kuten kirjoitin, ess:n artikkeli oli hyvin puutteellinen. Käyn lukemassa Helsingin sanomien artikkelin ja katson tarkennusta netistä. Kirjoitan asiasta uudemman kerran luettuani lisää ja korjaanmielipiteeni asiasta tarvittaessa. Media pelaa isoa osaa näissä harhaanjohtamisissa…

 4. avatar Jur.kand. sanoo:

  Vai on laadukas Etelä-Suomen Sanomat johtanut kansanedustajaehdokasta harhaan? Ihan Etelän media? Entäs se Demari-niminen puoluelehtenne? Eikö se muistanutkaan kertoa porvarihallituksen suuresta uudistuksesta? Sääli! Pitäisi demarien kansanedustajaehdokkaan ensin perehtyä asiaan ja kirjoittaa vasta siten. Miksi mediaa haukutte? Ettekö edes osaa käydä eduskunnan laki-infosivuilla? Tilatkaa asetuskokoelma itsellenne vuodeksi. Se on pieni raha ja samalla voi opetella lakitekstiä. Ainakin Hämeen Sanomat selosti takuueläkeuudistuksen erinomaisen totuudenmukaisesti. Lakihan on sosiaaliseksi tunnustetun Matti Vanhasen ”tesamentti” köyhälle kansalle. Odotamme Hämeen Sanomilta jatkoinfia, ainakin lain toteutumisen alla, ennen 1.3.2011, että tämä demarikansanedustajaehdokaskin valistuisi.

  Entä jos ehdokkaalla ei ole sisälukutaitoa vaikeiden lakiasioiden osalta? IP-lehtien luku ei jalosta. Maakuntalehdet panostavat laatuun. Tilatkaa nyt maakuntalehti Hämen Sanomat, kun kerran täältä ääniä kalastatte. Kannattaisiko jatkaa entistä ammattia ja kouluttautua kansanedustajan luottamustehtävään pitkäjänteisesti, vaikkapa avoimessa yliopistossa, toimi/virka se ei ole, eikä siitä makseta palkkaakaan, vain vuosipalkkio, joka jaetaan kuukausittain maksettavaksi verovapaine elantokustannuksiin rinnastettavine kulukorvauksineen.

  Tavataan aikanaan Hämeenlinnan torilla vaalien alla. Tenttaan Teitä silloin, mitä olette oppinut. Valmistautukaa! Opetelkaa vaikka valtiosääntöä. Tulkaa Hämeen Sanomat kainalossa, että tunnistan.

 5. Laitoin juuri uutta juttua asian tiimoilta. Kiitos kun laitoit minut ajattelemaan asiaa uudelleen. Jaksan kuitenkin uskoa, että vaikka ihminen ei heti tiedä kaikkea, mutta hän kykenee vastaanottamaan tietoa ja muuttamaan käsityksiään niiden perusteella, pystyy hän tekemään asiallisia päätöksiä.
  Yritän tottakai päästä mahdollisuuksien mukaan Hämeenlinnaan vaalitapahtumiin, en voi luvata pääseväni kaikkeen mahdolliseen mukaan, etäisyyttä täältä Hartolasta kuitenkin on. Mielelläni juttelen kanssasi ja samalla saan tentissäsi mitattua omaa senhetkistä osaamistani, mutta tule etsimään Kokoomuksen teltalta, sieltä löydät minut (jos paikalle vaan pääsen).

Jätä kommentti

css.php