Nuoret mukaan

Mitä politiikka on?
Wikipediasta saa seuraavan määritelmän poliitikalle: Sana politiikka juontuu klassisen kreikan kielen sanasta polis, kaupunki. Politiikan käsitteen määrittelystä ei ole yhteisymmärrystä eikä tule ollakaan, sillä asioiden oleellinen kiistanalaisuus kuuluu mitä poliittisimpiin seikkoihin. Yleiskielessä sanalla politiikka tarkoitetaan usein johonkin tiettyyn kokonaisnäkemykseen tai aatteeseen pohjautuvaa toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan valtiollisiin, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin tai jolla hoidetaan niitä. Usein sanaa käytetään puolueiden toiminnasta. (jatkoa vielä riittää).

Hämeenlinnalaisen Sari Raution sanoin, politiikka on tavallisten asioiden hoitamista. Onko se noin yksinkertaista? Miksi siitä on tehty niin likaista, hankalaa, kaukaista ja monta muuta vastaavaa adjektiivia? Miksi poliitikan tekeminen on jotenkin hävettävää? Kysymyksiä riittää, vastauksiakin kaivataan. On poliitikkoja jotka käyttäytymisellään aiheuttavat otsikoita ja ovat jo luoneet ihmisille mielikuvan omanedun tavoittelijoista, vaikka enemmistö on oikeasti ajamassa yhteistä asiaa. Medialla on tässä iso rooli, sitä ei voi kiistää. Näyttävä etusivu tunnetusta henkilöstä ja skandaalia mukaan, niin kyllä myy. Taitaa olla liikaa vaadittu, että myönteisten uutisten määrää lisättäisiin ja näin pohjustettaisiin uskoa tulevaan? Nim. idealisti kysyy.
Sana politiikka ei siis ole omiaan saamaan nuoria mukaan päättämään tulevasta. Mitä pitäisi tehdä?

Nyt kokeillaan äänestysiän laskemista seurakuntavaaleissa 14.11.2010 (Seurakuntavaaleissa saavat äänestää kaikki 16 vuotta 14.11.2010 mennessä täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää. Äänestäjän tulee olla kirkon jäsen 15.8.2010 mennessä.). Lisätietoa saa esimerkiksi sivulta http://www.seurakuntavaalit.fi/vaalit2010.nsf/start.

Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, saadaanko tällä aktivoitua nuoria äänestämään. Toki tuo äänestyskäyttäytyminen periytyy melko pitkälle kotoa, syyllistetään nyt siis taas äitiä. Jos kotoa ei saa eväitä tähän, jollei ole kiinnostusta, ei nuorikaan tule kokemaan sitä omaksi tavakseen. Muistan omasta lapsuudestani, kuinka aina äiti ja isä kävivät äänestämässä ja lapset kulkivat toki mukana. Kopissa käytiin numero raapustamassa, mutta anelemallakaan ei meille kerrottu mitä siihen lappuun laitettiin. Se oli se vaalisalaisuus. Vanhempien äänestämä puolue oli kyllä selvillä, mutta henkilöitä he eivät kertoneet, mielenkiintoista sinällään. Äänestäminen on siis opittu jo lapsena ja heti kun 18 täytettiin ja ensimmäiset mahdolliset vaalit oli käsillä, kyllä se numero käytiin raapustamassa, se kuului asiaan, näin vaikutetaan. Klisee, että vain äänestämällä voit vaikuttaa, pätee vieläkin, mutta voisi ehkä sanoa tänä päivänä, että äänestämällä saat oikeuden valittaa.

Äänestäminen on yksi tapa lähteä vaikuttamaan, seuraava askel lienee ryhtyä itse ehdokkaaksi. Politiikka kaipaa nuorta näkemystä kokemuksen rinnalle, samoin seurakuntiin tarvitaan uutta päättäjää mukaan. Yhdessä kokoomusnuorten rintamerkissä on erinomainen lause: Arvokkaat perinteet ovat joskus olleet yhden rohkeita unelmia. Nuorten pitää päästä sanomaan sanansa oman tulevaisuutensa hoitoon. Jenny Nyman (Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta, pj.) piti hyvän puheen puoluekokouksessa Jyväskylässä kesäkuussa. Hän painotti sitä, että tulevaisuudessa pitää tehdä isoja ratkaisuja ja nuoret haluavat olla mukana vaikuttamassa, heihinhän nämä päätökset pitkällä tähtäimellä vaikuttavat. He haluavat olla itse mukana tekemässä päätöksiä, joiden seurauksena tuleva sukupolvi tapetaan työllä.

Keski-ikäinen päättäjistö ei saa omia itselleen koko kenttää, puhumalla käsittämättömiä ja toimimalla järjettömästi. Näillä mielikuvilla päätöksenteosta ajamme oikeasti asiasta kiinnostuneet nuoret pois. Jokapäiväiseen elämään kunnassa ja kaupungeissa vaikuttaa paikkakunnan oma valtuusto ja seurakunta paljon, valtakunnallisella tasolla eduskunnassa säädetään lakeja, joita paikallisella tasolla yritetään totetuttaa. On toki muitakin tapoja lähteä vaikuttamaan, vaikka kirjoittamalla omia ajatuksiaan ja tuomalla niitä julkisuuteen, kyllä ne aina jonkun herättävät, tai voi liittyä erilaisiin kansalaisjärjestöihin. Nuorisovaltuustot ovat hyvä paikka päästä jyvälle mahdollisuuksista. Poliittisesta päättämisestä ja vaikuttamisesta saa netistä paljon infoa, mikä puolue on perusarvoiltaan omia lähellä, kuinka niihin liitytään ja kuinka pääsee itse vaikuttamaan. Poliittiseen puolueeseen liittyminen ei tarkoita sitä, että oma ajattelu loppuu siihen ja joku muu määrää mitä saat ajatella ja miten toimit. Oman järjen käyttö on ehdotonta, puolue antaa vain verkoston samoja arvoja jakavien ihmisten kanssa.

Jätä kommentti

css.php