Hammaslääkäriliitto kannattaa sokeriveroa

Suomen Hammaslääkäriliitto kannattaa suun terveydelle haitallisille makeisille ja jäätelötuotteille asetettavaa valmisteveroa ja virvoitusjuomien valmisteveron korottamista. Hallituksen esityksessä kaavailtu vero ei kohdennu kuitenkaan oikein, sillä valmisteveron piiriin kuuluvat esityksessä muun muassa myös ksylitolituotteet. Ksylitolin säännöllinen käyttö on suunterveydelle hyödyllistä, sillä ksylitoli auttaa hampaiden reikiintymisen hallinnassa. Nyt esitetyn veron piiriin kuuluisi myös monia tuotteita, kuten maku- ja makeutusaineita sisältämättömät vedet, joilla ei ole haitallista vaikutusta suun terveyteen. Veron ulkopuolelle jäisi taas esityksessä lukuisa joukko sellaisia tuotteita, jotka ovat suun terveydelle yhtä haitallisia kuin esim. makeiset, näitä ovat sokeria sisältävät keksit ja makeat leivonnaiset. Jäätelöihin verrattavia veron ulkopuolelle jääviä tuotteita ovat esityksessä esim. runsaasti sokeria sisältävät vanukkaat ja jugurtit.

Suun terveyden näkökulmasta selvästi paras vaihtoehto on sellainen vero, joka kohdistuu ruoko- ja juurikassokeriin siitä riippumatta, millaisten tuotteiden valmistamiseen sitä on käytetty. Tämän rajauksen ulkopuolelle jäisi ksylitoli, jonka säännöllinen nauttiminen on suunterveyden kannalta hyödyllistä ja joukko muita makeutusaineita, joilla ei ole suunterveyden kannalta haitallisia vaikutuksia. Ruokosokerin verottamisella voisi myös olla alentava vaikutus sokerin saantiin, joka lapsilla ja nuorilla selvästi ylittää enimmäismääräksi suositellun 10 % energiasaannista.

••Suomen Hammaslääkäriliito esittää, että hallitus jatkaa esityksen valmistelua. Tärkeintä on, että vero kohdistuu tasapuolisesti kaikkiin suun terveyden kannalta haitallisiin tuotteisiin, eikä sen piiriin sisällytetä terveyden kannalta hyödyllisiä tai haitattomia tuotteita.

Valtiovarainministeriö on pyytänyt lausunnot 13.8.2010 mennessä.

Kommentti artikkeliin “Hammaslääkäriliitto kannattaa sokeriveroa”
  1. avatar Seppo Rehunen sanoo:

    Suunnitteilla oleva makeisvero kohtelee ksylitolistuotteiden lisäksi epäoikeudenmukaisesti myös jäätelötuotteita. Jäätelöistä suuri osa on ravitsemuksellisesti hyväksyttäviä tuotteita, joissa on maidon hyvät ominaisuudet.

    Osa jäätelöistä kuuluu arvostetun ”Sydänmerkki – parempi valinta” järjestelmän piiriin ja korotettu vero koskisi myös näitä tuotteita.

    Veron muutos ei sen sijaan koskisi keksejä eikä kahvileipiä, jotka ovat huomattavan sokeripitoisia ja joiden verovapautta ei voida perustella ainakaan terveydellisin syin.

Jätä kommentti

css.php